Zenfolio | Fotograf Michael Johansson | About
Jag började fotografera med en ärvd spegelreflexkamera någon gång i slutet av sextiotalet. Som autodidakt har uppstarten varit lång men spännande. I början var det svart-vitt foto och eget slabbande i mörkrum som efter en tid ersattes med färgdia.

Trots att det numera är den digitala eran som tagit vid hänger jag fortfarande fast vid att "ta" bilden i exponeringsögonblicket. Precis som på den gamla analoga tiden med diafilm som inte tillät så mycket mer än att möjligen maska av delar av motivet när bilden monterades i sin ram. Det är ytterst sällan som jag manipulerar dagens digitala bilder trots att möjligheterna till detta är näst intill oändliga. Kanske lever jag kvar i en förgången tid?

Mina motiv kretsar ofta kring vad naturen kan ge, allt ifrån storslagna landskap till små detaljer av en blomma eller kulturen i form av det agrara landskapet eller stadslandskapet. Gemensamt för detta är hur ljuset, naturligt eller konstgjort, påverkar motivet. Detta vill jag också ge uttryck för i mina bilder av stilleben där jag försöker tämja och modellera ljuset från blixtlamporna i studion.